Hönsen

Här kommer en liten presentation av hönsen.

Räkan är vår nya tupp, en vit hedemora. Än är han inte fullvuxen men han verkar vara född med fullfuxet självförtroende. För så liten han var när han kom till trots tog han sig ändå upp till damernas sittpinnar och satt där med självklar pondus. De undrade vad det var för liten krabat som tagit sig in i deras hem. Men Räkan sträckte på sig och sa självsäkert, det är jag Räkan. Lakrits insåg dock att han var en liten gosse och tog honom bokstavligt talat under sina vingar. Så han fick en mamma och behövde inte klara sig själv. Han är väldigt social och är gärna med inne. Jag undvek dock att ta in honom efter att han och Lakrits bundit sig till varandra. Det är trots allt viktigt att han är en i gänget. Hur mysigt det än är att ha honom inne. Han är utan tvekan den roligaste fågel vi haft.
image

Maja är minst men ändå störst. Hon är en dvärgkochin som lägger små ägg på ca 32 g. Hon var otroligt förtjust i tuppen Astrid och ville sova bredvid honom på kvällen, annars blev det liv på pinnen och de höns som satt i vägen puttades bryskt ner. Men annars är hon en ganska osäker höna som inte gärna ger sig ut på egna äventyr. Uppvuxen i bur är hon inte trygg med människor men om man håller henne i famnen myser hon.
image

Dixie är en cool dam en värphybrid som kallas isa brun. Trots att hon är uppvuxen i bur är hon fullkomligt tam och orädd. Hon går sina egna vägar gärna in till grannen. Hon värper fina stora bruna ägg.
image

Ginger är även hon en isa brun. Vi blev så förtjusta i Dixie att vi ville ha en till. Och även Ginger är orädd om än inte lika cool som Dixie. Ginger värper likadana ägg som Dixie. Och även hennes kan bli riktigt stora. Ibland jagar hon katterna.
image

Snövit är, enligt säljaren, en värphybrid som kallas rubin. Det var inte meningen att vi skulle köpa henne men vi föll för hennes sätt att somna i famnen när jag lyfte ut henne ur buren. Det kändes som hon sa ”åh vad skönt, ge mig lite lugn och ro”. Hon är ganska orädd men lite knasig. Värper även hon bruna ägg men en nyans ljusare än isa brun. Hennes största ägg hittills vägde 92 g! Snövit gillar att bada upptäckte jag när jag var tvungen att tvätta henne en gång. Hon flöt omkring i baljan och mös och doppade frivilligt huvudet under vattnet.
image

Lakrits är född på en gård i Roslagen och kom till oss som kyckling. Hon växte upp i vårt vardagsrum. Hon är av rasen isbar och värper gröna. Hon är orädd och självständig. Otroligt vacker. Hon har tydligen fina modersinstinkter för hon tog Räkan under sina vingar när han kom som kyckling och var otroligt pjoskig med honom.
image

Noir är av den franska rasen maran. Hon är som en sann fransyska en känslig dam. Även hon växte upp i vardagsrummet. Och hon blev väldigt kelig. Kom gärna upp i famnen och gosade. Hon är fortfarande den keligaste av alla hönsen. Och den största. En riktigt imponerande dam. Hon värper lite mörkare bruna ägg än Dixie och Ginger.
image

Kapris, en svart silkeshöna. Tillsammans med Cayenne sist in bland hönsen. Hon är ganska kaxig. Hon går oblygt ut själv på tomten och tar sina egna turer. Hon värper små söta vita ägg. Småpratar mycket.
image

Cayenne är även hon en silkeshöna. Lite blygare och lugnare än Kapris. Värper även hon små vita ägg. Hon småpratar mycket med Kapris. De är som två rumpnissar som går runt och tjattrar.
image

R.I.P

Tuppen Astrid var av rasen isbar och blev inte helt fullvuxen. Han är det första fjäderfä vi köpt. Säljaren på en hönsmarknad lovade att det var en hönskyckling så namnet blev Astrid. Men Astrid visade sig vara en tupp. Han var en riktig fjant som sprätte omkring och oroade sig för sina damer hela dagarna. Han ville gärna att alla skulle höra honom men hotade en fara var han först att gömma sig. Men han var så klart inte fullvuxen när vi fick ta bort honom. Obduktion visade att han hade fel på njurarna.
image

Lilian var en liten flyktig fröken av rasen cream legbar. Hon var väldigt orädd som liten då hon gillade att sova under dobermannen Esthers lår. Men sen blev hon lite mer flaxig. Även hon växte upp inne och fick flytta ut när hon blev äldre. Hon värpte turkosblå ägg. Han dog hastigt i januari 2015. Vet ej orsak.
image

4 reaktioner på ”Hönsen

 1. Underbara beskrivmingar av hönsen och tuppen Astrid. Även dessa med starka personligheter. Hur de två minsta kommer att utvecklas ska bli spännande att följa. ♥

  Gillad av 1 person

 2. Haha en underbar beskrivning av de inneboende i hönshuset. Kul att se alla 🙂 Lakrits har fin krage på halsen , ser nästan guldig ut 🙂 Hur var det? Den kycklingen ni hämtade andra gången här? Kram

  Gilla

  • Lakrits hämtade vi första gången med Aska 1 som blev tupp. Då hämtade vi Aska 2 som blev sjuk. Lakrits är otroligt vacker. Nog den vackraste i hönsgården. Hon har verkligen en guldkrage runt halsen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s